Water bevalling voor en nadelen

Een waterbevalling, wat zijn de voor- en nadelen?

De laatste jaren kiezen steeds meer vrouwen voor een badbevalling. Een badbevalling kan in de vertrouwde huiselijke omgeving en soms ook in het ziekenhuis. Vanaf 2020 is er een stijging in het aantal thuisbevallingen. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk gelegen door de drukte in de zorg en de kille Covid19 maatregelen die genomen moeten worden. Een thuisbevalling wordt daardoor extra aantrekkelijk. In dit blog leest u over hoe en waarom en de voordelen  van een badbevalling die andere zwangere hebben ervaring tijdens hun waterbevalling. Zijn er dan geen nadelen van een badbevalling? Praktisch misschien wel, denk aan de omvang van het bad maar medisch heeft een badbevalling vooral voordelen.

Bewegen in water

Een bevalling die zich op het land afspeelt is beperkt doordat een zwangere weinig van positie kan veranderen. Het voordeel van een bevallen in bad, een badbevalling, is dat het water ervoor zorgt dat een deel van de zwaartekracht opgeheven wordt. De barende vrouw is daardoor beweeglijker en kan makkelijker van houding wisselen. Op deze manier is het makkelijker de spanningen in het bekken, de rug en de benen tussen de weeën door los te laten. In de bevalbaden van de Oerbron kan elke houding aangenomen worden terwijl de zwangere ondersteund wordt door het water en eventueel de partner. Het voordeel van een professioneel bevallingsbad is dat men zich beter tegen de badwand kan afzetten om beter met de pijn van de weeën om te gaan.


Het bad is tijdens de bevalling een aangename, warme en veilige plek die kan helpen te ontspannen. Het warme water zal helpen om met de aandacht naar binnen te gaan zodat de zwangere zich kan focussen op de baby en de processen die zich binnenin plaats vinden. De Oerbron biedt de mogelijkheid om een verwarmingsoplossing bij ieder bevalbad erbij te huren. Dit voorkomt dat ieder uur het bevallingsbad moet worden bijgevuld met (emmers) heet water.

Pijnbestrijding

Een belangrijk voordeel van een badbevalling is een natuurlijke manier van pijnbestrijding door het warme water. De ervaring leert dat men in het warme water pijnlijke weeën beter kan verdragen en hanteren. Uit onderzoek blijkt dat warm water het op 1 na meest effectieve middel is ter pijnbestrijding. Het gebruik is eenvoudig en zonder bijwerkingen die bijvoorbeeld een ruggenprik wel heeft. Tijdens het bevallen in water werkt het warme water bloeddrukverlagend.

Ontsluiting en uitdrijving

Een ander voordeel van bevallen in bad is dat de ontsluitingsfase (de opening van de baarmoedermond) in het bevalbad meestal sneller verloopt. Vooral wanneer pas met 5 à 6 cm ontsluiting in het bevalbad gegaan wordt.

De uitdrijvingsfase (de baby wordt door de persweeën door het geboortekanaal geduwd) van de bevalling verloopt over het algemeen meer geleidelijk. Hierdoor worden de vagina en het perineum langzaam opgerekt en wordt de kans op inscheuren of een ‘knip’ kleiner, een groot voordeel van badbevalling. In het water vindt er namelijk een verweking van de bekkenbodem plaats. Ook de huid rond de vagina en perineum wordt door het water soepeler. Extra aandacht voor dit gebied tijdens de zwangerschap middels perineum massage en eenvoudige bekkenbodem oefeningen helpen de weefsels sterk en flexibel te maken.

Water bevalling voordelen

In bad geboren

Waar er bij een “gewone” bevalling op het land na de tocht door het geboortekanaal plotseling koude lucht is, ervaart de baby direct het voordeel van bevallen in bad doordat de baby in het warme water eerst rustig kan bijkomen en meteen kennis maakt via huid op huid contact met de moeder. Door de overgang van vruchtwater naar warm water zal de baby niet direct de behoefte voelen zelf te gaan ademen en krijgt het de kans eerst een beetje bij te komen van de geboorte wat het geboortetrauma vermindert. Baby’s die in water zijn geboren herstellen over het algemeen sneller van de bevalling. Waterbaby’s huilen weinig na de bevalling en zoeken sneller contact met de moederborst.

Rol van de partner

De rol van de partner bij het gebruik van een bevalbad is tijdens de bevalling groter, zeker als de partner ook het bad in gaat. Hij of zij kan de zwangere ondersteunen, masseren, helpen de weeën op te vangen en eventueel het kind opvangen bij de geboorte. Als de partner de bevalling in het bad wil bijwonen heeft u een groter bad nodig. Kies dan voor het ovale bad of de La Bassine Maxi.

De voordelen van een badbevalling samengevat:

  • Zoals eerder gezegd werkt het warme water ontspannend. Hierdoor produceert je lichaam endorfine, een natuurlijke pijnstiller, waardoor je kalm kunt blijven en de scherpe kantjes van de pijn tijdens weeën wordt weggenomen. De behoefte aan pijnstilling neemt af.
  • Een bad zorgt voor een afgesloten privé ruimte waardoor je het gevoel krijgt dat je alles zelf onder controle kunt houden.
  • Je wordt minder snel vermoeid, omdat je lichaam door het water wordt gedragen, dus het lijkt alsof je minder hard hoeft te werken.
  • Het voelt minder klinisch aan dan een (ziekenhuis)bed. Het lijkt wel alsof je in een spa bent!
  • Een waterbevalling kan ervoor zorgen dat je bloeddruk lager wordt.
  • Soms verloopt de eerste fase van een bevalling sneller als je in bad bent.
  • Er is constant iemand bij je om te zorgen dat alles veilig verloopt.
  • Fans van een waterbevalling beweren dat de overgang voor je baby minder groot is als het in een bad ter wereld komt, omdat het warme water overeenkomsten vertoont met het warme vruchtwater in je baarmoeder.

De nadelen van een badbevalling samengevat:

Zoals al eerder aangegeven zijn er op medisch geen nadelen van een badbevalling aanwijsbaar. Praktisch gezien zijn er een aantal zaken die als nadeel van bevallen in bad aangeduid kunnen worden, dit zal voor een ieder verschillend zijn.
Nadelen van een badbevalling:

  • Een bevalbad is best groot en neemt daardoor thuis ruimte in. Het is aan te raden om het bad voor de uitgerekende datum alvast klaar te zetten zodat het alleen nog met water gevuld hoeft te worden als de verloskundige dit aangeeft.
  • Bij de Oerbron is het mogelijk om een bevalbad te kopen of te huren. Daar zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden die op dit moment niet vergoed worden door de zorgverzekeraars.
  • U heeft daarnaast een persoonlijk bevalpakket nodig bestaand uit een pompen, waterslang, schepnetje voor als er misschien ontlasting in het water komt en een persoonlijke binnenhoes. Bij de Oerbron wordt dit allemaal meegeleverd als u een bad bij ons huurt.
  • Een nadeel van een badbevalling is het afkoelen van het water. Advies is om het water rond 37 °C te houden. Het water koelt per uur met 1°C graad af en dient tussentijds bijgevuld te worden als u geen gebruik maakt van een verwamd bevalbad. De Oerbron heeft meerdere mogelijkheden om het bevalbad op temperatuur te houden.

De Oerbron is al 20 jaar de specialist in waterbevallingen en levert een compleet assortiment met alle producten die nodig zijn voor een aangename ervaring. Onze bevallingsbaden kunt u kopen of huren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
De waardering van www.oerbron.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 297 reviews.