fbpx

ouder & kindzwemmen

onze filosofie

Zwemmen bij de Oerbron

Het Ouder en Kindzwemmen is een goede manier om uw baby op een veilige manier kennis te laten maken met het water. Al vanaf 1998 biedt de Oerbron zwemlessen aan voor baby’s en peuters in Amsterdam.

We geven les in kleine groepen variërend van ongeveer 10 kinderen van eenzelfde leeftijd, in dezelfde groep, op een vast moment en met een vaste docent. Dit zorgt voor een vertrouwde en veilige omgeving.  De lessen worden gegeven in kleine, therapeutische zwembaden in Amsterdam die lekker warm zijn (30-33 graden) en een beweegbare bodem hebben.  Daardoor kunnen wij verschillende soorten oefeningen aanbieden. De lessen duren 30 minuten, de spanningsboog van kinderen op deze leeftijd is niet lang.

Vader en kind zwemmen in het zwembad bij de Oerbron. Ouder en kindzwemmen.

Inhoud van de zwemlessen

De lessen die wij aanbieden hebben een duidelijke opbouw en programma en bestaan uit een combinatie van liedjes, spelletjes en oefeningen. Belangrijk is dat ouder en kind met plezier onze lessen volgen. Eén van de ouders zwemt met het kind. De andere ouder of belangstellende (graag niet meer dan 2 personen) kan mee om te  komen kijken.

In de zwemlessen is het bijbrengen van een aantal zwem-technische aspecten, die maken dat een kind zichzelf gaat leren redden in water, erg belangrijk. Vanaf de kleinsten is hier al aandacht voor. Net zo belangrijk is de aandacht en het bewustzijn voor wat er speelt in de ontwikkeling van het kind in de relatie met zijn ouders. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen speciale manier in zijn eigen tijd. Dat vraagt geduld en een fijngevoeligheid van de ouder en de docent.

Doel van de lessen

  • het watervrij maken van uw baby/peuter
  • het aanleren van verschillende manieren van drijven
  • een eerste kennismaking met andere kinderen in groepsverband
  • het stimuleren van groepscontact
  • het stimuleren van de motorische ontwikkeling
  • intensiveren van het contact tussen ouder en baby/peuter
  • het bieden van de mogelijkheid om een natuurlijke manier van voortbewegen in het water te ontwikkelen

Niveau

We gaan uit van leeftijdsgroepen en de opzet daarvan is gekoppeld aan het ontwikkelingsniveau van de kinderen. De docenten houden de ontwikkeling van de kinderen bij. Die gegevens worden dan gebruikt om het niveau voor een volgende groep te bepalen. Als een kind toe is aan het volgende niveau, dan zal dat door de docente meegedeeld worden.

Docenten

De docenten die les geven in het Ouder en Kindzwemmen worden bij de Oerbron zelf opgeleid. De manier waarop les gegeven wordt, hebben wij in de loop der jaren zelf ontwikkeld tot een eigen vorm. Nieuwe docenten zijn altijd welkom. Neem contact met ons op als u geïnteresseerd bent.

Aangekleed zwemmen

Drie of vier keer per jaar is er een les aangekleed zwemmen. Deze les is voor kinderen vanaf de groep Dolfijnen. Uw kind gaat met luier en/of rompertje en de peuter met T-shirt en broekje het water in. Op deze manier hopen we een panieksituatie te voorkomen als uw kind per ongeluk in het water valt. Zowel voor uzelf als voor uw kind.  De zelfredzaamheid in die situatie wordt getraind (per leeftijdsgroep verschilt dit natuurlijk).

Inschrijven

Als u belangstelling heeft en zich wilt inschrijven voor het Ouder en Kindzwemmen dan kunt u dit het beste doen via het inschrijfformulier. U krijgt automatisch een bevestiging dat uw inschrijving ontvangen is en een uitleg over de verdere gang van zaken. Wij bieden u een gratis proefles.

DE OERBRON

ZWEMSCHOOL

Add to cart