• Home
  • Bevallen in water

Bevallen in bad

Bevallen in bad heeft een aantal voordelen ten opzichte van een normale bevalling. Zo voelen vrouwen zich bij een waterbevalling gesteund door het water. Daardoor kunnen de steeds sterker wordende weeën beter opgevangen worden en kan de zwangere zich tussendoor ontspannen en krachten sparen voor de geboorte. Wij raden dan ook aan tijdens de zwangerschap en bevalling gebruik te maken van de ontspannende, verwarmende en zacht makende werking van warm water. Ook is het goed om ervaringen van andere vrouwen met bevallen in bad te lezen. 

Positieve werking van water

Het warme water kan bij de geboorte een positieve en ondersteunende rol spelen, zozeer zelfs dat ze helpt een natuurlijke geboorte en thuisbevalling mogelijk te maken. Bevallen in bad wordt ook aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit, hoge bloeddruk en of andere lichamelijke ongemakken en handicaps hebben. Het water heeft in deze gevallen al vele malen zijn positieve werking bewezen. Zie ook  onze andere site bezoeken: www.waterkinderen.nl.

Bevallen in water
Bevallen in het water heeft voor veel vrouwen een ontspannen werking

Voordelen van bevallen in water

  • Waar er bij een "gewone" bevalling na de zware tocht door het geboorte kanaal plotseling koude lucht is, kan de baby in het warme water eerst rustig bijkomen en meteen kennis maken via de huid op huid contact met zijn moeder.
  • Als je moeder wordt is het bad tijdens de bevalling een aangename, warme en veilige plek die je kan helpen te ontspannen. Je kunt in water in elke houding zachtjes bewegen of wiegen terwijl je gedragen en ondersteund wordt door het water en eventueel je partner. Op deze manier is het makkelijker de spanningen in het bekken, de rug en de benen tussen de weeën door los te laten.
  • Het warme water dat je omgeeft zal je helpen om met je aandacht naar binnen te gaan, zodat je je kunt focussen op de baby en de processen die zich binnenin je plaats vinden. Het helpt om je te verbinden met de oerkrachten van het leven en het volgen van het natuurlijke proces van de baring.
  • De ontsluitingsfase verloopt meestal sneller. Vooral wanneer pas met 5 à 6 cm ontsluiting in het water gegaan wordt.
  • De uitdrijvingsfase van de bevalling verloopt meestal geleidelijker. Hierdoor kunnen de vagina en het perineum langzaam worden opgerekt en wordt de kans op inscheuren of een 'knip' kleiner. In het water vindt er namelijk een verweking van de bekkenbodem plaats. Ook de huid rond de vagina en perineum wordt door het water soepeler. Extra aandacht voor dit gebied tijdens de zwangerschap middels perineum massage en eenvoudige bekkenbodem oefeningen helpen de weefsels sterk en flexibel te maken. U kunt de perineum inmasseren met perineumolie.
  • Tijdens het bevallen in water werkt het warme water bloeddruk verlagend.
  • Het warme water heeft een verzachtend en oplossend vermogen. Hierdoor is het warme water een hele mooie zachte en natuurlijke manier van pijnbestrijding. De ervaring leert dat men in het warme water pijnlijke weeën beter kan verdragen en hanteren

Voorbereiding op een waterbevalling

Ook vaders willen zich natuurlijk voorbereiden op de bevalling. Als het mogelijk is, kom samen met je partner een bad ophalen bij de Oerbron. Stel de vragen die je hebt. Het verhuren en verkopen van bevalbaden aan zwangeren, verloskundigen en ziekenhuizen is voor ons meer dan alleen maar een verdien model. In onze visie is het belangrijk dat de zwangere zelf de keuze kan maken waar, wanneer en op welke manier zij wil bevallen en dat alle voorwaarden daarvoor aanwezig zijn.

Lees hoe je je kunt voorbereiden op een waterbevalling