Tips voor een waterbevalling

Veel informatie over waterbevallingen is al beschikbaar op internet. Dat is niet altijd voordelig. Een overdaad aan informatie, adviezen die elkaar tegenspreken en helaas ligt de nadruk vaak op bevallingen die niet of minder goed zijn verlopen.  We zijn in onze Westerse maatschappij helaas geneigd van het negatieve uit te gaan terwijl er ook zoveel moois te melden is.

Een andere kant wordt belicht op onze site Waterkinderen. Hier staat een overzicht van onderzoek naar het  bevallen in water, bevallingsverhalen en relevante informatie over natuurlijk bevallen.

watergeboorte

Daarnaast zijn een aantal zaken rondom het bevallen in water het waard zijn om te vermelden. Onderaan de pagina vindt u een link naar onze informatie map met meer achtergrond informatie over een badbevalling. We hopen dat deze informatie er toe bijdraagt dat u een goede en fijne bevalling heeft. Of dat nu thuis, in het ziekenhuis, in water of op het land is.

Informatie over de waterbevalling:

 • De aanloop naar de ontsluiting. Als u gaat bevallen van uw eerste kind duurt het even voordat de baarmoedermond plat genoeg is om wijder te worden. Niet alle  verloskundigen melden dat. Dus de eerste uren heeft u nodig voor het afplatten van de baarmoedermond. Wees dus niet teleurgesteld als de vroedvrouw meldt dat u "maar" 1 of 2 centimeter ontsluiting heeft.
 • Als de weeën niet krachtig genoeg zijn dan kunt u het proces weer op gang brengen door uw partner uw voeten te laten masseren. Hou de voeten  en in elk geval goed warm. Of door een drukpunt bij de linker enkel door uw partner voorzichtig te masseren. Er zit net boven de enkel, achteraan een kuiltje.
 • Acupunctuur.  Het inschakelen van een acupunturist kan helpen om de bevalling op gang te brengen en om de pijn tijdens de bevalling te verlichten.                                                                                                                                                                  
 • Wat is het juiste moment om het bad in te gaan? U kunt het bad ingaan wanneer daar behoefte is. De Belgische gynaecoloog Herman Ponette beveelt aan het water in te gaan bij een ontsluiting van circa 5 cm en met weeën die om de 2 à 3 minuten komen en 40 seconden aanhouden. Het warme water bevordert dan de activiteit van de baarmoeder. Heeft de vrouw een weeënstorm bij minder dan 5 cm ontsluiting dan kan het warme water de pijn reguleren en is het verstandig om de barende het bad in te laten gaan. Na twee uur 2 uur kan het effect van het warme water afnemen. Je kan er dan even uitstappen als je dat wilt, en er na een tijdje weer in gaan. Langdurig in warm water zitten van meer dan 37 graden bevordert de kans op hyperthermie (sterk verhoogde lichaamstemperatuur).

  Als de moeder ontspannen is werkt dit ook door naar de baby. Hij of zij krijgt een betere energie en zuurstoftoevoer. Ook de warmte van het water, de verminderde zwaartekracht en de grote bewegelijkheid van het lichaam zorgen voor een betere bloed- en lymfedoorstroming in het bekken waardoor de hormonen hun werk effectiever kunnen doen.

  Wanneer vanaf 5 centimeter ontsluiting het water wordt ingegaan, is gebleken dat de ontsluiting meestal sneller verloopt. Indien eerder het water wordt ingegaan, kan door de ontspannende werking de weeënactiviteit in de eerste instantie afnemen.

  Dit kan heel functioneel zijn vooral als het proces erg heftig verloopt en vooral bij een eerste bevalling. Mocht dus de behoefte toch bestaan om eerder het water in te gaan, dan kan dit. Wanneer de weeën effectiviteit echter duidelijk afneemt of stopt en is er langere tijd geen vorderende ontsluiting, ga dan gewoon even het bad uit.

  Raak niet in paniek, een tijdelijke terugval is niet ongewoon. Het kan je de tijd en ruimte geven in het proces van opengaan en toewerken naar de geboorte van je baby. Zijn de weeën weer goed op gang, dan kun je het bad opnieuw in.

 • Gebroken vliezen. Wanneer u gebroken vliezen heeft, mag u in Nederland niet thuis en in water bevallen als u binnen minimaal 24 uur geen weeën krijgt. 24 Uur is maar een indicatie. Per provincie verschilt de tijdsduur van 24 tot 72 uur. Waarom hier geen eenduidigheid over bestaat, is niet bekend.
 • Kan de placenta in het bad geboren worden? Ja. De placenta kan uit eigen beweging worden geboren, in een kom opgevangen worden en boven water gehaald.De moeder kan echter ook voor de geboorte van de placenta uit het bad komen. Wanneer de vroedvrouw twijfelt over de hoeveelheid bloedverlies kan zij aanraden om de placenta buiten het bad geboren te laten worden. Bloedverlies blijkt moeilijk nauwkeurig in te schatten in water, maar in de praktijk blijkt dat het niet meer is dan bij een droge bevalling. Door ervaring met waterbevallingen leert men het bloedverlies te schatten. Laat bij twijfel de vrouw altijd uit het water komen.