Kosten van een bevalling

Tijdens de geboorte van je kind zal je hier niet aan denken, maar met welke kosten rond je bevalling moet je rekening houden? Ook aan bevallen in bad zijn kosten verbonden. Worden de bevalling en de kraamzorg door de basisverzekering vergoed? Bereid je met dit artikel voor en regel zo nodig op tijd een aanvullende verzekering.

Rond de bevalling worden er vooral medische kosten gemaakt. Het grootste deel hiervan wordt vergoed door je basisverzekering. Deze vergoedingen gaan doorgaans niet ten koste van je eigen risico.

Kosten thuisbevalling begeleid door een verloskundige

Voor 14 consults en nazorg € 800, de bevalling zelf  € 445. Deze kosten worden door de verzekering vergoed. Totaal dus ca €1.245. in elk geval veel goedkoper dan een ziekenhuis bevalling.

Kosten bevalling ziekenhuis

Een medische bevalling kost € 2180. Bij gebruikmaking van tang of vacuumpomp € 2606. Bij keizersnee loopt dit bedrag op tot € 4158. Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak wordt volledig vergoed door de basisverzekering. Als u in het ziekenhuis wilt bevallen zonder medische noodzaak moet er een eigen bijdrage betaald worden. Deze bedraagt in 2015 €316,87. U kunt deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.

Een ambulance laten komen zonder dringende reden kost tussen de € 600 à € 800.

Kosten kraampakket

Het kraampakket bevat medische en praktische zaken die nodig zijn bij een bevalling. In de regel moet je deze zelf kopen. Soms wordt je kraampakket door je aanvullende verzekering gedekt. Geef dan wel op tijd aan je zorgverzekeraar door dat je zwanger bent, je ontvangt je kraampakket dan thuis. Als u zelf een kraampakket moet kopen, bent u meestal rond de €30,- kwijt.

Heeft u nog spullen over van uw kraampakket? Stichting Baby Hope zamelt deze in voor het goede doel.

Kosten kraamzorg

Voor de kraamzorg geldt in 2016 een wettelijke eigen bijdrage van €4,20 per uur. U heeft normaal gesproken recht op 49 uur hulp van de kraamverzorgster. De kosten van de eigen bijdrage voor kraamzorg komen daardoor meestal uit boven de €200. Het is mogelijke hiervoor  aanvullende te verzekeren.