Historie: Bevallen in water door de eeuwen heen

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is bevallen in water niet nieuw. Door de eeuwen heen zijn vrouwen, al dan niet spontaan, met behulp van water bevallen. In het oude Griekenland werden priesteressen naar het water geleid omdat men aan de weldadige werking van het warme water een positieve werking toekende.

Op de Polynesische eilanden is het meer gebruikelijk om in zee te bevallen. Vrouwen in Suriname, Peru, Oekraïne, Rusland bevallen soms in de rivier, in een bron of in de zee. Vaak gebeurt dit illegaal omdat de betreffende regeringen dergelijke bevallingen en thuis bevallingen verbieden.

Onderzoek naar waterbevallingen

In de zestiger jaren van de 20e eeuw deed een onderzoeker uit de Sovjet Unie, Igor Charkovsky, gedegen onderzoek naar de veiligheid en mogelijke voordelen van bevallen in het water. In de latere jaren '60 ontwikkelde de Franse verloskundige Frederick Leboyer een methode waarbij pasgeboren zuigelingen werden ondergedompeld in warm water. Dit deed hij om de overgang naar de buitenwereld te vergemakkelijken en de gevolgen van verschillende mogelijke geboortetrauma's te verlichten. Een andere Franse verloskundige, Michel Odent, ging een stap verder en gebruikte het water om de pijn voor de moeder te verlichten en het geboorteproces natuurlijker te maken. In de late 90'er jaren waren er duizenden vrouwen die in het water bevallen waren. Zo verspreidde het begrip (onder) waterbevalling zich in de Westerse wereld.

Voordelen

Een aantal voordelen van een bevalling in water:

  • Warm water zorgt voor ontspanning en verzacht de pijn
  • Water heft voor een deel de zwaartekracht op waardoor de zwangere makkelijkeer van houding kan veranderen
  • De kans op een knip of inscheuren is kleiner bij een onderwaterbevalling
  • Een te hoge bloeddruk wordt lager door het warme water
  • De ontsluitingsfase duurt meestal korter bij een onderwaterbevalling
  • Waterbaby's herstellen sneller van de bevalling
  • Door de overgang van vruchtwater naar warm water zal de baby niet direct de behoefte voelen zelf te gaan ademen en krijgt het de kans eerst een beetje bij te komen van de geboorte wat het geboortetrauma vermindert
  • Waterbaby's huilen weinig na de bevalling en zoeken sneller contact met de moederborst
  • De rol van de partner is groter, zeker als de partner ook het bad in gaat
 

Bevallen in Nederland

Bevallen in water is volgens ons onlosmakelijk verbonden met een natuurlijke manier van bevallen. Dat betekent dat de vrouw (en haar partner) centraal staan. Natuurlijk bevallen betekent dat de zwangere de mogelijkheid heeft om het natuurlijke proces van de geboorte te volgen zonder ingrepen van verloskundige, huisarts e.d. Om het natuurlijke proces goed te kunnen volgen moet er sprake zijn van een vertrouwde, veilige omgeving.

De zwangere kan dan vertrouwen op haar intuïtie en kracht en luisteren naar de processen die in haar lichaam plaatsvinden. Van belang is ook dat de juiste personen aanwezig zijn die de zwangere op een positieve en respectvolle manier kunnen ondersteunen. Hoewel het aantal vrouwen wat thuis bevalt de laatste jaren flink is gedaald, is Nederland een van de weinige landen waar een vrije keuze bestaat over de manier van bevallen. Voor veel verloskundigen en zwangeren in het buitenland is Nederland een lichtend voorbeeld. Laten we dat in stand houden.

Tegenwoordig zijn er ook een aantal ziekenhuizen die een bad hebben of waar men een bad mee kan nemen. Sommige ziekenhuizen eisen dan wel een verklaring dat bij calamiteiten het risico bij de zwangere ligt. 

Acceptatie van de waterbevalling

De laatste paar jaren kiezen meer en meer vrouwen in Nederland voor de voordelen van een badbevalling. Het is geen hype zoals in het begin door sceptici beweerd werd ("het waait wel weer over"). Het is een lange en soms moeizame weg om het bevallen in water geaccepteerd te krijgen maar de ontwikkeling is positief en inspirerend.